5 smarta saker att göra med din skatteåterbäring 

I skriven stund har Skatteverket fullt upp med att utbetala skattepengar till de som betalat för mycket skatt i det gångna året och deklarerade innan 30 mars. Är du en av dem som får en större summa pengar utbetald ska du känna dig lyckligt lottad. Samtidigt kan det kännas skrämmande att få mycket pengar helt plötsligt, om man inte vet vad man ska spendera dem på. Vilken tur att du har hittat hit då! 

Det kan kännas lockande att spendera alla sina pengar på materiella ting som kläder, elektroniska prylar och så vidare – men försök att tänka smart. Det finns faktiskt andra ting du kan använda dina skattepengar på, och 5 av de smartaste (enligt oss) listar vi nedan. 

 

  1. Lägg pengarna i ett “nödsparkonto” 

Tyvärr är det allt för få människor idag som har ett tillräckligt stabilt sparkonto för att täcka akuta situationer. Skulle du plötsligt stå där och inte kunna betala din hyra eller andra räkningar kan det bli riktigt surt. Därav vikten av att ha ett nödsparkonto. Har du inte ett redan är det på tiden att du öppnar ett nu. Börja med pengarna från din skatteåterbäring och gör det därefter till en vana att överföra ett fast belopp varje månad. 

 

  1. Avbetala dina lån 

Om du har smålån och krediter att avbetala kan skattepengarna vara en utmärkt lösning. Visst kommer du förmodligen inte avbetala allt på samma gång, men det minimerar åtminstone skulden lite. Genom att gå den här vägen har du mer pengar att lägga till ditt sparande varje månad allt eftersom betalningarna från dina nuvarande skulder blir mindre och mindre med tiden du avbetalar dem. 

 

  1. Ge dig själv en “make-over” 

När ekonomin krisar tenderar människor att skita i sitt yttre, och inre för den delen, fullständigt. Därför kan det vara smart att passa på att använda en liten del av den summa du får tillbaka i skatteåterbäringen på att ge dig själv en make-over. Kanske göra dig klar till svenska nätdejting eller en fysisk träff med någon du länge planerat ett restaurangbesök med? 

 

  1. Investera i aktiemarknaden 

Om du länge gått och skramlat ihop din inkomst för att ha råd till att betala räkningar kan skatteåterbäringen vara ett ypperligt tillfälle för dig att äntligen investera i aktiemarknaden. Historiskt sett har aktiemarknaden erbjud större avkastning på investeringar än vad sparkonton gjort. Men det gäller såklart att vara medveten om riskerna som medföljer också! 

 

  1. Njut lite extra av livet! 

Detta tips är endast tillägnat dig som har en stabil ekonomi i förväg och som endast ser skatteåterbäringen som ett ypperligt tillfälle att njuta lite mer av livet. Har du dessa förutsättningar kan du passa på att köpa den där dyra tv-apparaten, dricka några extra öl på klubben och träffa flickor eller varför inte bara köpa hem en riktigt god hummer? 

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *