Bli lärarassistent och gör skillnad

Många människor är trötta på att arbeta med yrken som inte spelar någon roll. Kanske arbetar du för ett företag som du inte egentligen bryr dig om eller nödvändigtvis vill stödja. Eller också kanske du arbetar med en sysselsättning du inte längre uppskattar eller får njutning av. Om så är fallet har vi ett tips till dig som kan få din vardag att gå från grå till lysande regnbågsfärgad.

Att arbeta med barn och unga är något som många skulle gilla, men som få vågar sig på. Det kan verka stressigt, högljutt och i flera fall överväldigande. Dessutom är det inte ovanligt att vara orolig över ansvaret. Faktum är dock att det snarare ofta är roligt, kreativt och kärleksfullt, och inte minst enkelt. Få människor är så uppskattade, fantasifulla och mysiga som barn, trots allt.

Ett givande arbete

Du behöver inte heller välja att jobba på en förskola där barnen behöver hjälp med att äta, byta blöja, eller att sova middag. Du behöver inte heller gå en lång lärarutbildning där du även får det största ansvaret över en stor mängd barn eller ungdomar. Ett annat och mindre krävande alternativ är att bli lärarassistent.

En lärarassistent arbetar på skolor, både med yngre och äldre barn, och är ett slags stöd till läraren. Som lärarassistent får du hjälpa till att utföra särskilda uppgifter som lärare tidigare gjort helt själva. Detta kan vara allt ifrån administrativa arbetsuppgifter som exempelvis att hålla koll på sjukanmälningar, att ta fram material till lektioner eller att hålla kontakt med föräldrar, till praktiska arbetsuppgifter såsom att vara hjälp i klassrummet, att hålla i särskilda lektioner, eller att assistera en elev som behöver extra stöd.

Att vara lärarassistent innebär alltså att du får arbeta med barn och unga men på ett mindre ansvarstagande sätt. Det är läraren som i huvudsak ska lära ut, så du får helt enkelt mer av det goda. Dessutom får du lära dig en hel del både av lärarna och eleverna, samtidigt som dina arbetsuppgifter är roliga och mångsidiga.

 

Hur blir du lärarassistent?

För att bli lärarassistent kan du gå särskilda utbildningar. Du kan gå en lärarassistent utbildning antingen på en högskola eller på distans, beroende på vad som passar dig bäst. Men om du väljer att gå din lärarassistent utbildning på distans kan du själv välja studietakten, vilken tid på dygnet eller i veckan du ska studera, samt hur länge du vill studera. Då kan du även studera samtidigt som du arbetar, vilket ger dig dubbla meriter.

När du sedan genomfört utbildningen, eller om du arbetar under studietiden, kan du hitta en skola och visa ditt intresse. Många skolor behöver hjälp så det är stor chans att du hittar ett jobb nära dig. Så länge du visar framfötterna, är karismatisk och vänlig mot dina medarbetare (både lärare och elever), och gör ditt jobb så kommer det att gå galant.

Så ta steget redan idag och bli lärarassistent. Få ett roligt och givande yrke och lämna ditt gamla bakom dig, en gång för alla. Lycka till!

 

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *