Ha rätt glas till rätt dryck!

Att man dricker ur glas, är något man har gjort under väldigt många år. Redan under 1500-talet började man framställa glas i Sverige. Det har vi att tacka Gustav Vasa och dåtidens adel för. Man började att producera prydnadsglas, dricksglas, flaskor, emballageglas och fönster. Men vad har glasens betydelse när det kommer till modern dryckeskonst såsom bland vin- och whiskykännare? Det ska vi gå in på lite närmare.

 

Skillnaden på olika glas

Det är lätt att tänka sig att det inte skulle vara någon skillnad. Många tror sig alltid veta bäst. Sedan kanske man inte föreställer sig att det är någon skillnad när det i praktiken är det. Men, om man faktiskt provar olika glas för olika drycker, så kan det vara väldigt stor skillnad. Det märker man ofta inte ens förrän man faktiskt jämfört eller gjort så kallade blindtester.

Det är lite olika saker som skiljer sig mellan olika sorters glas. Till exempel huruvida tjockt glaset är. Tjocka glas, är generellt sett inte lika behagliga att dricka ur. Det smakar kanske sämre för att det inte är lika behagliga. Det vill säga “känslan” är inte densamma och därav kanske det blir en psykologisk inverkan. Det finns däremot andra fördelar med att glaset är tjockare. Den mest uppenbara fördelen är att det tenderar att bli betydligt mer hållbart. Därför lämpar sig tjocka glas bättre till t.ex. fester, barnfamiljer eller som vardagsglas. Är du väldigt försiktig och petig med att ha särskilt fina glas och kanske inte har barn eller husdjur i närheten som kan tänkas välta glasen, eller knäcka kanterna, så kan du ha festligare glas till vardags. Då rekommenderas till exempel Kosta Boda Château som har en serie bland annat vattenglas som är underbara att dricka ur.

Sedan finns det andra egenskaper kring dricksglas och andra glas. För det första så finns det olika slags glasblandningar. Förr i tiden bestod kristallglas av hälsofarliga material. Det kan det fortfarande göra (även porslin och keramik) om man beställer från utlandet, där kontroll och kvalitet inte är detsamma. Även gamla kristallglas tål inte maskindiskas. Moderna kristallglas, från till exempel Orrefors är äkta Kristallglas men klarar ändå att maskindiskas. Moderna diskmaskiner har ofta också minst 1 lite skonsammare program för just glas.

 

Rätt glas åt konnässören

Beroende vilken dryck du ska dricka, så finns det speciella glas just för att framhäva dofter och smaker i just den drycken. Ta öl som exempel – vissa ölglas har raka kanter: Dessa pasar till ljusa ölsorter, typ lager (Stor Stark), dvs ölsorter som inte har så mycket smak och doft i sig. De raka glasen behöver då framhäva det som går att framhäva. Andra ölglas är mer kupformiga – dessa passar till humlebomber som IPA och Pale Ale, aller till riktigt mörka öl som Porter och Stout – här vill du hålla smak och doft innesluten i glaset.

Samma sak gäller exempelvis whiskeyglas – även här finns det två huvudtyper. Dels den raka, tjocka modellen man ser i alla filmer. Denna passar bäst till amerikansk whiskey (som gärna serveras med is) eller whiskeydrinkar. Sedan finns den kupformade modellen som används vid whiskeyprovningar och när du vill dricka whiskey rent. Även här håller kupan kvar dofter och smaker länge i glaset, så att man kan njuta länge.

Givetvis finns det också bra glas åt varje vinkännare. Vinglas är alltid kupformade! Detta är för att behålla smaker och dofter i glaset, men också för att du ska ha möjlighetet att snurra runt vinet inne i glaset, och på så sätt syresätta det. Ett riktigt proffstips är att om du tycker att ditt rödvin inte är helt perfekt, så snurra runt det lite i glaset! Oxidationen gör att vinet ändrar karraktär! Ett ungt, billigt vin känns helt plötsligt betydligt äldre (och dyrare).

Det finns många bra rödvinsglas och vitvinsglas. Det finns billigare från exempelvis IKEA men också många märkesglas. Orrefors säljer ett vinprovarglas i deras vackra Intermezzo-serie. Det heter Orrefors Intermezzo Aroma. Det kan personligen verkligen rekommenderas för Amarone. Är man riktigt seriös och föredrar vissa viner, så finns det specialglas för just det.

En av de kanske absolut mest erkända tillverkarna av vinglas bland sommelier och yrkesfolk, är nog de från Riedel. De skapar vinglas för varje enskild druva eller dryck. De är särskilt utformad för exempelvis Champange eller populära druvor. Varje serie glas är utvecklade under lång tid. Det involverar också genomgripande test med konnässörer och kända yrkesprofiler, för att få det bästa tänkbara glaset för en viss druva.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *